We have over 15 years of experience

Hva bruker vi forbrukslånet til?

Hva bruker vi forbrukslånet til?

Det finnes egentlig ingen utarbeidede statistikker over hva folk som tar opp forbrukslån egentlig bruker disse pengene til. Bankene har heller ingen kontroll over dette og det er ganske enkelt fordi låntakeren ikke trenger å oppgi hva pengene skal gå til, verken når det søkes om lån eller når et eventuelt tilbud aksepteres. Det vi egentlig sier er at om du tar opp et forbrukslån så kan du faktisk bruke pengene til akkurat det du vil. Du kan betale regninger, sette de inn på sparekontoen, reparere bilen, reise på ferie eller ta den store innkjøpsfesten, eller noe helt annet. Ser du på TV og slike programmer som luksusfellen kan du få inntrykk av at det meste av disse pengene renner ut av lommen til folk og brukes til blant annet shopping av ting du ikke trenger. Spør du folk om hva de bruker forbrukslånet til er det mange av de samme svarene som går igjen hos de aller fleste, og her skal du få høre litt om hva vi antagelig bruker pengene på, eller i alle fall selv mener vi bruker pengene på.

Oppussing av bolig

Nordmenn og oppussing er nesten synonymer. Det finnes omtrent ikke noe annet folkeslag i verden som pusser opp så mye og så ofte som det vi gjør. Det kan jo ha noe med at vi tilbringer ganske mye tid innendørs, i tillegg er det mange som har god økonomi og atter andre som forbinder vellykkethet med et hjem som er helt likt naboens. Visste du forresten at nordmenn i gjennomsnitt bytter kjøkken hvert femte år? All denne oppussingen koster nødvendigvis en hel masse penger og de fleste av oss har problemer med å spare opp nok penger til dette formålet, så for å holde tritt tar vi da opp forbrukslån.
Noen ganger er det også slik at oppussingen er helt nødvendig vedlikehold. Som når du må fikse badet før det blir lekkasje eller skifte ut et tak som har blitt for gammelt. Slike ting er relativt dyrt og det er ikke enkelt å ha en sparekonto som er stor nok til å dekke slike formål. I tillegg må det gjøres før det blir eventuelle skader og dermed en enda større kostnad. Da er forbrukslån gjerne den løsningen flest tyr til, også fordi det er enklere og går fortere enn å utvide boliglånet.

Betaling av regninger

Enkelte ganger skjer det at det dukker opp langt flere regninger enn hva du har penger å betale med. Det er ikke noen god følelse å være i en situasjon der du ikke kan betale, og i tillegg vil det å måtte utsette regninger ofte føre til at de blir dyrere. Det er også fort gjort å havne ut i en situasjon der du alltid betaler regninger for sent fordi du ikke klarer å ta igjen etterslepet. Da kan det å ta opp et forbrukslån være en løsning. Det er dog viktig å ikke ta opp lån som er større enn det du faktisk trenger og så dobbeltsjekke i budsjettet at du har råd til å betale det tilbake.

Den deilige, men farlige shoppingen

Nye møbler, nye klær eller nye pyntegjenstander. Å gå på shopping gir en følelse av lykkerus, det er i alle fall det ekspertene sier, men etterpå skal det hele betales tilbake. Det kan være mye fornuft bak noe av shoppingen. Noen ganger må du jo ha nye møbler. Det kjennes også ut som om du bare må ha nye klær eller nye pynteputer til sofaen, det er tross alt en viktig følelse for svært mange å ikke føle seg dårligere enn alle andre. Reklamen legger jo også opp til hvor bra livet blir om vi bare er omgitt av de helt rette gjenstandene til enhver tid. Det er ikke alle som har mulighet til å være med og da tar opp forbrukslån for å kunne henge seg på. Atter andre liker ikke å spare og dermed vente med å kjøpe inn. Vi vil ha det vi ønsker oss her og nå, og da blir det å ta opp et forbrukslån den nærmeste løsningen.
Vi elsker også å reise på ferie. Bort fra hverdagens kjas og mas, og når naboen reiser til Thailand kjennes ikke ferie hos bestemor ut som det helt riktige. Vi drømmer oss bort og ønsker oss helgeturer eller deilige ferier til varmere strøk. Noen finansierer hele ferien med et forbrukslån, mens andre tar opp forbrukslån for å kjøpe reisen mens billettene er billige og så betaler de tilbake når feriepengene kommer.

Et eget sted å bo

Skal du ut på leiemarkedet trenger du penger til depositum. Du må betale et depositum som lyder på minst tre måneders husleie, og dette kan fort komme opp i alt fra 20 000 til 60 000, avhengig av hvor stor husleien din er. Har du ikke disse pengene, er det mange som tar opp forbrukslån til dette formål. Fordelen er at du betaler på lånet hele veien og når du eventuelt flytter og får depositumet tilbake, kan du betale ned det som gjenstår av lånesummen og forhåpentlig ha litt til overs.
Det er også mange unge som skal ut og kjøpe bolig uten å ha nok oppsparte midler til egenkapitalen. Til nå har mange brukt forbrukslån som en måte å finansiere kravet om 15 % i egenkapital. Mange har da ment at denne kostnaden er verdt det for å komme inn på boligmarkedet. Regjeringen har sett med bekymring på denne utviklingen og kommer med nye lover og regler som gjør at denne måten å finansiere egenkapital på ikke lenger skal være mulig.
Konfirmasjon

Konfirmasjon er en stor dag for mange, men den kan fort bli veldig dyr. Det stilles mange krav og forventinger til både fest og størrelse på gaven. Det er ikke uvanlig at «alle andre» får opptil 20 000 kroner i gave fra sine foreldre alene, i tillegg kommer fest med mat og drikke. Har dere da mer enn ett barn, kan dere fort gå noen dyre år i møte. For at barna skal få det samme som det virker som alle andre får, er det mange foreldre som velger å ta opp forbrukslån for å gjennomføre konfirmasjonsfesten.

Les mer på https://kapitalkassen.no/forbrukslan/

Copyright © 2018 Idea Practices | All Rights Reserved